miercuri, 2 februarie 2011

Cozonacii lui Pastorel

Totdeauna mi-au placut retetele lui Pastorel si felul cum le sustinea. Despre reteta de Cozonaci se pare ca a avut o apriga disputa referitoare la cele 50 de oua recomandate pentru 1kg.de faina.
Lucrurile se petreceau in 1933 la Adevarul literar si artistic, unde a publicat reteta. Amanuntele sunt in site-ul:
www.Costachel.ro



""Cozonacul, cand e bine crescut, e dreptcredincios, conservator si traditionalist. Cei care au trecut la inamic, pactizand cu cofetarii, sunt niste rai si niste ticalosi. Toti sunt anemici, plini de stafide si piperniciti.
Voi sunteti din neamul nostru? Prajitura de carpaci!
I-e rusine gospodinei sa va zica cozonaci!""

Cozonacii, De Re Culinaria, 1977, p35

Citatul de mai sus este extras dintr-un text care a declansat o enorma valva la data publicarii sale (23 aprilie 1933) si l-a determinat pe Pastorel ca, in mai putin de-o luna, sa publice prima sa reteta in cadrul cronicii pe care o detinea la Adevarul literar si Artistic.


Cozonacii lui Pastorel

Pastorel, la cozonaci,
A propus cincizeci de oua.
De-aici protestari, chemari
La raspundere. Dar oare
N-ati vazut ca e eroare?
Era vorba de… jumari.
O gospodina

Replici
I
Eroarea, doamna mea, nu-i noua,
Dar cand apuci pe-asa carari
Si faci din cozonac jumari,
Faci si jumari fara de oua.

II
Nu-i, doamna, nimenea de vina,
Insa nu am ce sa va fac :
Daca nu stii ce-i cozonac,
De ce semnezi: o gospodina ?

III
Dar recunosc, de buna sama,
Cum nu-s un gastronom de paie,
O gospodina-n epigrama
Si-o scriitoare la tigaie.

IV
Deci, doamna, nu cedez un ou
Oricat ati fi de alarmata
Si vi se pare lucrul nou:
Reteta mea-i adevarata.

Pastorel
Adevarul literar si artistic, an XII, nr. 649, 14 mai 1933

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu